Software engineering
Onze afdeling bestaat uit software engineers, van junior, medior en senior tot lead software engineers. Onze software engineers zijn in staat om aan de hand van een machine layout of P&ID u van advies te voorzien voor een passende automatiseringsoplossing.
Door uitgevoerde projecten voor diverse andere of vergelijkbare opdrachtgevers, zijn ze de ideale gesprekspartner om de door hun opgedane kennis en ervaring met u te delen om tot de juiste oplossing te komen. Projecten worden zelfstandig of in teamverband uitgevoerd, waarbij wij altijd het V-Model volgen. Daardoor zijn de ontwerpstappen en de verificatie stappen voor iedereen duidelijk en ligt ook vast wie wanneer en waarvoor verantwoordelijk is.
Binnen de software projecten zijn een aantal stappen te onderscheiden:
- Opstellen functionele en technische ontwerpdocumenten. Hiervoor maken we gebruik van standaard door ons ontwikkelde templates. Het functionele ontwerp (Functional Design Specification FDS) bevat de functionele omschrijving van uw installatie die dient voor de software ontwikkeling. Het technisch ontwerp (Technical Design Specification TDS) bevat de software technische omschrijving zoals standaard PLC typicals, afhandeling van storingen, templates SCADA ed.
- PLC en SCADA engineering. Wij zijn System Integrator van een aantal gerenommeerde leveranciers zoals Siemens, Schneider, Beckhoff, Mitsubishi, Allen Bradley en AVEVA (Citect, System Platform, Insight ed.). Onze software engineers worden regelmatig getraind en leggen examens af om gecertificeerd te worden. Dit geeft meerwaarde aan onze klanten.
- Software wordt altijd intern getest eventueel samen met de door ons gemonteerde besturingspanelen. Na een eigen interne test wordt u uitgenodigd voor een Fabrics Acceptation Test (FAT).
- De inbedrijfstelling van de software wordt zoveel mogelijk uitgevoerd door de engineer die de software ontwikkeld heeft. Als er in teamverband met meerdere software engineers aan het project is gewerkt, worden 1 of 2 engineers aangewezen. Nadat de installatie in bedrijf gesteld is, volgt een Site Acceptance Test (SAT) en worden de operators eventueel opgeleid.
- Specials:
- Standaardisatie. Wij hebben een eigen standaard ontwikkeld met PLC, HMI en SCADA typicals. Deze standaard bevat geteste bouwstenen die aan de software engineers beschikbaar worden gesteld en die van te voren uitvoerig zijn getest. Voor meerdere opdrachtgevers hebben wij een klant specifieke bibliotheek ontwikkeld, die door opdrachtgever gebruikt wordt binnen zijn projecten.
- Virtueel inbedrijfstellen en opleiden. Bij migratie of ombouwtrajecten is het van belang dat de stilstand zo kort mogelijk is en de productie zo snel mogelijk weer opgestart kan worden. Wij maken al jaren gebruik van het software pakket WinMOD, waarmee de ontwikkelde PLC en SCADA software vanaf het bureau getest kan worden. Hierbij wordt de PLC IO gesimuleerd en van functionaliteit voorzien. De PLC ziet geen verschil n “werkelijkheid” of “virtuele wereld”. Hierdoor kan de software 100% getest worden op functionaliteit en zelfs operators opgeleid en geïnstrueerd worden in het bedienen van de installatie. Dit voorkomt productieverlies en garandeert en snelle opstart (en acceptatie van de oplossing) van de installatie.
- Industrie 4.0. Reeds tekst voor geschreven.