Bel met Rik Wunderink of stuur hem een bericht.
De verwerking van afval nog duurzamer maken? Twence werkt hieraan door de CO2 die vrijkomt wanneer ze afval verwerken, om te zetten in grondstoffen. Bijvoorbeeld naar meststof voor de glastuinbouw en als ingrediënt om droogijs te maken. Maar liefst 100.000 ton CO2 wil de afvalverwerker per jaar afvangen en hergebruiken met een CO2-afvanginstallatie. Hiervoor is veel installatietechniek nodig. Moekotte engineerde de gebouwgebonden installaties en aanpalende voorzieningen, waarvan een deel in opdracht van Visser en Smit Bouw en een deel - vanwege de jarenlange relatie - in opdracht van Twence.
Vraag
Gebouwgebonden installaties en aanpalende voorzieningen leveren
Voor de CO2-afvanginstallatie is een uitgebreid pakket aan zogeheten gebouwgebonden installaties nodig. Twence vroeg Moekotte om alle gebouwgebonden installaties en aanpalende voorzieningen te leveren. Van kabels en regenwaterafvoer tot alle soorten licht: terrein-, nood- en binnenverlichting. Datzelfde geldt voor de besturing van de zogeheten HVAC-installaties in het hele compressorgebouw: Heating, Ventilation and Air Conditioning en regeltechniek.
Wat dit project ingewikkeld maakt? Er zijn veel verschillende ruimtes: voor de compressor, trafo’s, E&I (Electrical & Instrumentation) en hoogspanning/10KV. Er zijn dan ook steeds veel partijen tegelijk aan het werk.
Oplossing
Veel plannen, goed afstemmen
Deze opdracht daagt ons vooral uit om goed te plannen. Er werken immers veel partijen in de verschillende ruimten; daarom vragen we steeds een week voorafgaand aan een deelproject om de werkvergunningen. In praktische zin plaatsen we verder onder meer afvoeren voor condens, kabels voor laagspanning, kabelgoten en draagsystemen (ladderbanen) om de kabels te steunen. Via partners verzorgden we daarnaast de brandmeld- en ventilatie-installaties.
En ontstaan er onderweg veranderingen van inzicht ten opzichte van het oorspronkelijke bestek/de bouwtekening? Als expert in gebouwgebonden techniek weten wij daar wel raad mee.
Resultaat
Licht, veilig en duurzaam
In het compressorgebouw en de 10KV/hoogspanningsruimte blijft de temperatuur na oplevering perfect: de (flinke) warmte van de trafo’s en compressoren koelen we keurig terug. Verder ontstaat een werkvloer en omgeving die opvalt door:
- overal genoeg licht
- veilig tegen brand
- veilig tegen oververhitting
- duurzamer voor samenleving