Bel met Erik van den Brink of stuur hem een bericht.
Een Amsterdams ziekenhuis legt naast een conventionele wisselstroominstallatie ook een gelijkstroom / DC (Direct Current) installatie aan in zijn gebouwen. De Arnhemse trolleybussen rijden al jaren op gelijkstroom, net als de elektrische auto’s. Mercedes heeft ook een DC-installatie in zijn fabriek om het productieproces rechtstreeks te voorzien van DC stroom in plaats van AC (Alternating Current) stroom. Ook Moekotte is betrokken in de DC techniek en participeert in een start-up die waterstofcontainers op groene energie ontwikkelt. Doel: dat mkb’ers in regio’s met veel zon en/of wind dankzij elektrolysers waterstof kunnen produceren, waar gewenst zelfs buiten het net om. Vanuit Moekotte denken en ontwikkelen we graag mee met deze techniek van de toekomst.
Vraag
Energie opslaan zónder zelf te gebruiken
De start-up vraagt ons om het best denkbare te ontwikkelen als het gaat om de productie van waterstof. Detail: waar mogelijk zónder stroom uit het elektriciteitsnet toe te voegen. Alleen groene energie van zonneparken of windmolens, zonder omvorming van gelijk naar wisselstroom, dus compleet green hydrogen.
Voetbalvelden aan stroom
Wat dit voor ons betekent? Dat we alternatieve bronnen zoeken om aan te sluiten op de waterstofcontainer. Want 1,5 MW (4 à 5 voetbalvelden aan PV panelen) aan gelijkstroom omzetten naar waterstof vraagt een goed doordachte installatie. Waar vind je nou een mkb’ér die deze behoefte heeft? Nou, bijvoorbeeld bij boerenbedrijven met veel stallen waar zonnepanelen op liggen. De zonnepanelen produceren namelijk te veel stroom om terug te geven aan het elektriciteitsnet. En dit met een stoppende salderingsregeling.
Oplossing
Grip op gelijkstroom
Alle huishoudelijke apparaten, elektrische auto’s en zonnepanelen draaien al jaren op gelijkstroom (DC). Die worden weer omgevormd naar wisselstroom om op onze stopcontacten te passen. Zonde van de moeite … Daarom willen we met de container ook weg van het net kunnen werken. Meteen een mooie leerschool, want voor de energietransitie wordt die gelijkstroom sowieso heel belangrijk. De uitdaging is wel groot, want alle kennis van installatietechniek én installaties is nog vooral gebaseerd op de bekende wisselstroom. Datzelfde zien we bij de normen die er gelden.
Kennis opdoen via trial & error
We zoeken nu enkele vragen uit: wat gebeurt er bij kortsluiting? Thuis vliegt de stop er dan door, maar bij een PV installatie gaat de zon niet harder branden. Hoe spreken we de beveiligingen dan aan? En blijft de installatie dan tóch waterstof maken? Of hebben we dan kortsluiting? En keurt de wet het instrument volgens de norm wel goed? In die conceptfase zitten we. Wij stellen hierbij de specificaties op.
Resultaat
Gratis energie
Op dit moment draait er al een testinstallatie. En dit jaar levert de bouwer een eerste container met álle componenten, dankzij ons energieaandeel. Eventueel komt hier alsnog een netaansluiting bij, voor als er geen zon of wind is. Het eindbeeld is in ieder geval helder:
- Superschone waterstof gemaakt van “gratis”opgewekte stroom
- Waterstof om bijvoorbeeld als brandstof te gebruiken voor mkb waar veel zon/wind is
- Modulaire bouw maakt ons flexibel om containers tot 1,5 MW te maken.