Bel met Andreas Orgel of stuur hem een bericht.
Realtime data verzamelen van het elektriciteitsnet via een laagspannings-meetkast. En daarmee zorgen voor meer inzicht in het energietransport vanuit de onderverdeelstations. Met die basisvraag kwam een netwerkaanbieder bij Moekotte. Normaal gesproken is dit voor ons een kwestie van engineeren. In dit geval vroeg de opdrachtgever om in totaal 2500 (!) van deze meetkasten te bouwen. Eén van de grootste hobbels hierbij? Binnen relatief korte tijd én ondanks wereldwijde leveringsproblemen de complete opdracht afronden.
Vraag
Balans zoeken in stroomlevering & -afgifte
Als je als netwerkaanbieder stroomt levert, wil je wel graag zeker weten dat je evenveel levert als dat er echt door mensen wordt gevraagd. Maar … wat er wordt gevraagd, zie je normaal gesproken pas in de meterkast. Hoe ontdek je dan storingen, elektriciteitslekken en zelfs diefstal? En hoe schat je in wanneer er overbelasting dreigt door bijvoorbeeld het groter wordende aantal auto’s dat elektrisch oplaadt?
Een landelijke netwerkaanbieder bedacht hiervoor de genoemde laagspanningskast, bedoeld voor in de bekende trafohuisjes die overal in Nederland staan. Aan ons de vraag om ze eerst als prototype en daarna in een grote serie te maken.
Oplossing
Creatieve massaproductie ondanks schaarste
Bijzonder aan deze opdracht is, dat de opdrachtgever het bestek levert waarmee wij samen de meetkast ontwikkelen. Na goedkeuring op de prototypes assembleren, testen en voorconfigureren we de eerste 100 stuks. De wereldwijde levertijden tackelen we ondertussen dankzij veel overleg met leveranciers. Zo winnen we maanden door componenten per lucht- in plaats van zeevracht te verzenden. Tijdswinst bereiken we ook door producten rechtstreeks vanaf de producent te laten sturen.
Om de grotere aantallen aan te kunnen, werken we bovendien samen met een sociale werkplaats. In massa produceren levert over en weer wel weer nieuwe uitdagingen op. Bijvoorbeeld hulpmaterialen bedenken, zoals boormallen en kleine knipmachines om bedradingskoker netjes recht te knippen. Ook via duidelijke stickers op alle componenten maken wij het de werkplaats makkelijk. Zo geven we ook iets aan de maatschappij terug én kunnen we sneller meters maken.
Resultaat
Goed energie-inzicht & goede arbeidsontwikkeling
De band met deze netwerkaanbieder is al goed vanuit andere opdrachten. Door dit project verstevigen we de relatie; onder meer dankzij het wekelijkse online overleg over de stand van zaken. Ook is de sociale werkplaats blij met dit assembleerwerk, dat een goede arbeidsontwikkeling voor hun mensen betekent.
De belangrijkste uitkomsten voor de opdrachtgever en maatschappij zijn natuurlijk:
- Piekverbruik zoals van wietplantages opsporen
- Beter bijsturen/optimaliseren van energietransport
- Bij schade makkelijker delen uitschakelen en omleiden
- Zicht op energie die teruggaat naar het net