Bel met Johan Metselaar of stuur hem een bericht.
De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Terwolde zuivert rioolwater van onder meer Voorst. Maar … die installatie komt uit 1977. Sterk verouderd dus. Ondertussen veranderden de regels. Hoogste tijd dan ook voor een flinke renovatie. Of eigenlijk, een circulaire RWZI, waarin bij elk onderdeel en ieder materiaal is nagedacht of het nodig is, anders kan of herbruikbaar is. O ja, en de zuivering moet ook meteen aanpasbaar zijn aan de gewenste capaciteit én in modules ergens anders zijn te plaatsen.
Als watermanagementexpert komt Moekotte veel bij waterschappen en vernieuwden we dan ook al de nodige zuiveringen; wij zien dit project dan ook helemaal zitten.
Vraag
Bouw samen binnen 1 budget
Het waterschap begint bijna letterlijk met de vragen: Hoe blijven jullie binnen het budget? Hoe voldoen de aannemers en jullie als system-integrator aan de gestelde eisen?
We vliegen deze opdracht als bouwcombinatie CLC Water aan en werken daarin met Pannekoek GWW, ADS, Witteveen + Bos en Moekotte. We zijn samen verantwoordelijk voor het voorontwerp (inclusief ramingen), definitief ontwerp en de realisatie (volgens de contractvorm UAV-GC).
Het goedgekeurde voorontwerp (inclusief ramingen) door het waterschap leidt al snel tot een gedetailleerd ontwerp en specifieke keuzes. Dit is het startsein voor de software: de door ons opgestelde besturingsplannen werken we uit in de PLC en SCADA software met AVEVA System Platform. Daarnaast engineeren we de EPLAN schema’s en tekenen we met EPLAN Pro Panel het besturingspaneel in 3D-aanzicht. We weten dankzij E-planschema's zelfs exact welk component nieuw is en welke hergebruikt, helemaal vanuit de circulariteits-gedachte.
De 3D-versie van de gebouwen werken we uit in een BIM-model. Je loopt zó door deze digitale kloon van de hele rioolwaterzuivering heen.
Oplossing
Modulair opbouwen en (laten) hergebruiken
In de volgende fase installeren we de elektrotechnische installatie op de bouw. Tegelijkertijd bouwen we de besturingskasten en hoofdverdelers in de werkplaats. We hergebruiken een deel van de installaties van een andere zuivering in de nieuwe besturingspanelen. Verder bouwen we volgens het modulaire Verdygo® concept. Dankzij de modulaire bouwwijze kan de zuiveringsinstallatie eenvoudig uitbreiden met nieuwe modules.
Uiteindelijk testen we alles zelf: de besturingspanelen, procesautomatisering, alle meet- en regelapparatuur en de gebouwgebonden installaties; een prachtig project om letterlijk al onze expertises bij in te zetten. Van procesautomatisering tot en met de gebouwgebonden installaties voor elektra, drinkwater, sanitair, binnenklimaat en luchtbehandeling toe!
Resultaat
Duurzamer water zuiveren volgens nieuwste techniek
Duizenden uren werk aan documentatie, tekeningen, montage en panelenbouw. Maar liefst 32.796 meter aan kabels. En een heel prettige samenwerking met het waterschap en de aannemers in de bouwcombinatie, onder meer dankzij het principe ‘afspraak=afspraak’. Hierdoor lopen we steeds op schema en creëren we een circulaire zuivering, waarvan er tot nu toe nog maar een paar in Nederland zijn.
De verdere uitkomsten:
- circulaire/herbruikbare modules dankzij techniek Verdygo®
- simpel capaciteit veranderen zonder grote verbouwing
- modulair aanpasbaar/makkelijk uit te breiden met nieuwe techniek
- herbruikbaar & klaar voor de toekomst
- 1e zuivering van dit waterschap met digitale BIM-kloon