Bel met Pascal Wennekes of stuur hem een bericht.
Grote en bijzondere projecten wisselen we af met kortlopende projecten. Dit is er één van.
Het principe van een rioolwaterzuivering (RWZI) is natuurlijk dat er afvalwater in stroomt en er relatief schoon water uit komt; het effluent, in vaktaal. Zo werkt het ook bij de RWZI in Ede. Net als op vele andere plekken in Nederland meet het waterschap hier hoe de zuurtegraad van het water na zuivering is en wat er nog aanwezig is aan onder meer schadelijke stoffen voor mens en milieu. Waterschap Vallei en Veluwe wil dit nu nauwkeuriger meten. Aan Moekotte de eer om de techniek hiervoor te bedenken en te plaatsen.
Vraag
Plaats meetapparatuur voor het effluent
Om nauwkeuriger de effluent-kwaliteit te kunnen meten plaatsen we de meetapparatuur (analyzers) in een effluent-leiding van 30 meter met 3 putten.
De effluent-pompen in de putten verpompen het water waarvan we de flow meten met een debietmeter. Tussen schakelpaneel en de putten zijn we voorzichtig doordat er al veel kabels liggen. Eén van de putten ligt namelijk 200 meter van het schakelpaneel af. En al ontwikkelend blijkt dat het debietmeetcomponent op de gekozen plek in de put onder water komt te staan. Met gegarandeerd defect tot gevolg… Wij bedenken hiervoor een nieuwe oplossing: het meetcomponent plaatsten we dus buiten de put.
Oplossing
Besturing uitbreiden & rekenwerk
Het is belangrijk dat we de juiste dikte van de kabels berekenen van de pompen, met name omdat het om een lange afstand gaat, en we aan de norm moeten voldoen.
We tekenen het complete paneel met alle componenten, de stroomtekening, de werktekening en een overzicht van de aansluitingen.
We plaatsen de meetapparatuur op rvs-consoles waarbij we de kabels netjes wegwerken in (rvs)buizen. We deden tevens de nodige software aanpassingen in de PLC om de pompen te sturen en de metingen uit te lezen.
Resultaat
‘Gelikt’ plaatje en nauwkeurige metingen
De uiteindelijke kasten met analyzers ogen mooi voor voorbijgangers. En de binnenkant maakt elke monteur blij, omdat alles er strak inligt en netjes georganiseerd is met kabelbundels en -labels. Het belangrijkste is natuurlijk dat de analyzers hun werk doen en beter waken over (de kwaliteit van) ons water. Alles op een rij krijgt het waterschap:
- meer precieze watermetingen
- meer zekerheid over waterkwaliteit
- mooi opgestelde analyzers/kasten
- netjes gebundelde kabels met labels
Bekijk het filmpje van de bouw.