Bel met Pascal Wennekes of stuur hem een bericht.
Veel (riool)waterzuiveringen in Nederland bestaan al jaren. Logisch dat hier voor de aansturing ervan na een tijdje nieuwe onderdelen in moeten. Dat geldt zeker voor de RWZI Woudenberg. Het besturingspaneel van deze rioolwaterzuivering is inmiddels 10 jaar oud; de hoogste tijd voor een aantal nieuwe frequentieomvormers. Maar … zijn die nog wel beschikbaar? En zo nee, past een vergelijkbaar onderdeel dan op die plek in het bestaande besturingspaneel en binnen de standaard van het betreffende waterschap, in dit geval Waterschap Vallei en Veluwe? Een mooie uitdaging voor watermanagement-installatiespecialist Moekotte!
Vraag
Frequentieomvormers vervangen en ‘waterpas’ maken
In de RWZI Woudenberg zitten frequentieomvormers van een specifiek merk. Waterschap Vallei en Veluwe wil graag dat wij 8 van deze regelaars vervangen. De reden? Ze passen niet in de standaard die het waterschap tegenwoordig hanteert; een standaard die onder meer materiaalgebruik en montage voorschrijft.
Maar … andere merken regelaars betekent in dit geval letterlijk ook andere afmetingen. En die passen niet 1 op 1 binnen het besturingspaneel op dezelfde plek. Verder ligt er een verouderde communicatielijn die niet meer aansluit op de nieuwe standaard van Waterschap Vallei en Veluwe. Ook moeten bepaalde onderdelen van de waterzuivering voor de aanpassingen even stil komen te liggen, maar dat kan natuurlijk niet als het veel regent. Dus we stemmen het af en regelen dit voor het waterschap.
Oplossing
Ruimte creëren
Als er geen ruimte is, moet je die scheppen. Vanuit dat motto verschuiven we binnen het besturingspaneel een aantal onderdelen om de nieuwe regelaars passend te krijgen. Je zou bijna kunnen zeggen ‘waterpas’, in een andere betekenis. Verschillende functies moeten we hiervoor tijdelijk uitzetten en onderdelen afkoppelen. Zodra alles op z’n plek zit, testen we de nieuwe onderdelen. De instellingen uit de oude regelaar zetten we over naar de nieuwe. De PLC en SCADA software passen we aan zodat de regelaar weer communiceert met de PLC. Het waterschap buffert het binnenkomende afvalwater en zet de zuivering in fases uit; een deel van de installatie draait gewoon door.
Resultaat
Zuiver water vanuit installatie volgens norm
Dankzij een goede planning en afstemming krijgen wij het beslist voor elkaar om binnen een week de zuivering weer op volle toeren te laten draaien. Voor het waterschap betekent dit:
- rioolwater komt er weer zuiver uit
- complete zuivering voldoet aan de standaard
- rioolwaterbuffer kan de tijdelijke stilstand van de installatie aan