Bel met Johan Metselaar of stuur hem een bericht.
In Vriezenveen staat een nog werkende rioolwaterzuivering (rwzi) van 30 jaar oud. Waterschap Vechtstromen wil hier een nieuwe laten bouwen; eentje met Nereda®-technologie, bacteriën die het water verantwoord schoonmaken. Wat (ver)bouwen en automatiseren van de processen hier uitdagend maakt? De nieuwe zuivering moet op dezelfde plek komen als de bestaande, terwijl het zuiveren tijdens de bouw 2 jaar lang gewoon moet doorgaan.
Vraag
Droog draaien & pompenkelder installeren
Deze nieuwe rwzi vraagt om een ontwerp, de hardware en software engineering, montage en ‘droog testen’ in de werkplaats; zo kan de oude zuivering al die tijd doordraaien. Daarnaast wenst het waterschap een nieuw bedrijfsgebouw met onder meer licht, frisse lucht, stopcontacten en temperatuurbeheersing. Dus alle bekende gebouwgebonden installaties voor een prettige werkomgeving.
Er zijn ook 2 aspecten van de aanvraag die heel uitzonderlijk zijn voor het gebouw: een nieuwe pompenkelder en netwerkinstallatie op glasvezel voor verbinding met het hoofdkantoor. En voor het zover is, moeten we eerst de stilgezette gistingsinstallatie die er nog staat, afsluiten. Op déze plek bouwen we de nieuwe op.
Oplossing
Engineeren, monteren, testen & installeren
Om te beginnen maken we de oude gistingstanks spanningsloos en verwijderen we kabels of leiden we ze tijdelijk om. Zo draait de zuivering door. Voor de installatie werken we vervolgens in een aantal stappen. Eerst een ontwerp maken, samen met het waterschap en de andere aannemers, en de hardware engineeren: van besturingspanelen tot installatie. Vervolgens ontwikkelen we de software vanuit het nieuwe ontwerp, het functionele ontwerp en de besturingsbladen.
De volgende stap? De besturingspanelen in onze werkplaats monteren en droog testen: via de schema’s checken we of alles goed is aangesloten en of alle in-en uitgangen op de besturing/PLC binnenkomen. Tot slot plaatsen en testen we de besturing bij de rwzi. Tegelijkertijd werken we aan de verlichting, airco’s, schakelruimte en pompenkelder. Daarnaast zetten we een netwerkinstallatie op glasvezel op voor de communicatie. En als de nieuwe zuivering draait, demonteren we de oude.
Resultaat
‘Loepzuiver’ water vlekkeloos uit installatie
Het water dat de beek bij Vriezenveen instroomt, is na oplevering een stuk schoner dankzij de Nereda-bacteriën (effluentwater = schoon water). En de medewerkers in het gebouw hebben de ideale omstandigheden om hun werk goed te doen. De opbrengst voor het waterschap is dan ook:
- schoon water (effluent) in de beek
- glasvezelnetwerk tussen rwzi Vriezenveen en hoofdkantoor
- gebouw werkt volgens de nieuwste regels rondom goede temperatuur, licht en frisse lucht
- prettige werkplek voor de medewerkers
Bekijk hier het filmpje van de bouw